Ce este chirurgia generală? DR. PRIMAR CHIRURGIE GENERALA ONIA CRISTIAN , CU ATESTAT ÎN ENDOSCOPIE DIGESTIVĂ SUPERIOARĂ ȘI INFERIOARĂ
Chirurgia generala este o disciplină medicală care implică efectuarea diferitelor tipuri de proceduri chirurgicale pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate și boli.
În chirurgia generală, chirurgul este de așteptat să efectueze atât îngrijire pre- și post-operatorie, cât și managementul complicațiilor, în afara intervenției chirurgicale în sine. Chirurgii generaliști pot diagnostica mai multe tipuri de boli, în special cele care sunt legate de abdomen și organele legate de acesta. Acestea includ căile biliare, ficatul, pancreasul, splina, apendicele, intestinul subțire și gros, rectul și stomacul. Chirurgul poate opera, de asemenea, regiunea toracică, glandele endocrine și herniile. Într-o anumită măsură, chirurgii generaliști sunt responsabili și pentru procedurile efectuate pe piele și pe sân.
Cu ce se ocupă un chirurg generalist?
Un chirurg generalist are cunoștințe de specialitate asupra întregului proces chirurgical, de la evaluarea inițială până la pregătire, procedură și management post-operator. Un chirurg generalist înțelege toate cele nouă domenii de bază ale intervenției chirurgicale, care sunt:
Pacienții au nevoie atât de îngrijire pre- și post-chirurgicală. Chirurgul generalist are cunoștințe în evaluare și diagnostic, cum ar fi interpretarea dosarelor medicale existente și a rezultatelor radiologice, tratament chirurgical și administrarea de medicamente precum antibioticele. Mai mult, chirurgul trebuie să demonstreze abilități în nutriție, gestionarea durerii în special după operație, controlul infecțiilor și vindecarea rănilor.
Sunt recomandate operațiile minim invazive. Operațiile minim invazive necesită doar incizii mici, acestea fiind intervenții mai rapide și mai precise. În plus, riscurile de complicații sunt scăzute, în timp ce recuperarea este rapidă.
Ce este consultatia de chirurgie generala?
Consultația este o parte esențială a oricărei proceduri chirurgicale, care implică efectuarea unei evaluări pentru a stabili dacă pacientul este apt pentru a fi supus unei operații și dacă beneficiile procedurii depășesc riscurile. De asemenea, consultatia de chirurgie generala presupune și monitorizarea recuperării și progresului pacientului după efectuarea intervenției, asigurându-se că nu există complicații sau, în cazul în care există, că acestea sunt gestionate și abordate cât mai curând posibil.
Consultatia de chirurgie generala are rolul de a:
- Asigura pacientul că nu este supus la dureri inutile, disconfort și proces dificil de recuperare
- Sugera cea mai potrivită tehnică sau procedură chirurgicală pentru a trata boala, a reduce simptomele sau a gestiona starea
- Ajuta pacientul să înțeleagă pe deplin potențialele riscuri sau complicații ale procedurii
- Schița un plan chirurgical individualizat care poate fi urmat cu succes
- Urmări progresul și recuperarea pacientului, în special în primele 24 până la 48 de ore după procedura chirurgicală