Ce este ortopedia? DR. PRIMAR ÎN ORTOPEDIE ȘI TRAUMATOLOGIE: BOICU ADRIAN
Ortopedia este ramura medicinei care se ocupă de studiul, diagnosticarea și tratamentul problemelor care afectează sistemul musculo-scheletic, care include oasele, articulațiile, tendoanele, mușchii și ligamentele. Un specialist în acest domeniu se numește ortoped.
Durerea este adesea un simptom al unei afecțiuni de bază, dar nivelul acesteia poate să nu fie neapărat un indiciu al severității afecțiunii. Fără un tratament adecvat, există riscul ca starea să progreseze și să cauzeze mai multe probleme.
Medicii ortopedici îndeplinesc trei sarcini importante:
- Diagnosticarea afecțiunilor și leziunilor prin examinare fizică, precum și prin teste imagistice precum radiografie, RMN, CT, ecografie sau analize de sânge.
- Acordarea tratamentului prin medicamente, imobilizarea zonei afectate cu dispozitive ortopedice și/sau intervenții chirurgicale (efectuate de un chirurg ortoped)
- Recomandarea fizioterapiei, kinetoterapiei si exercițiilor fizice regulate pentru a restabili puterea, capacitatea de mișcare și funcționalitatea zonei tratate
Când ar trebui să apelam la un ortoped?
O consultatie de ortopedie este recomandată persoanelor care prezintă următoarele simptome:
- Dureri cronice ale mușchilor sau articulațiilor
- Articulații deformate sau inflamate
- Dificultate în a sta drept din cauza durerilor de spate
- Leziuni osoase
În urma consultatiei de ortopedie, pacientul va primi un diagnostic și va fi informat despre opțiunile de tratament.
Ce este chirurgia ortopedică?
Chirurgia ortopedică este o procedură efectuată de un specialist ortoped calificat sau de un chirurg ortoped pentru a trata problemele musculo-scheletice care afectează oasele, articulațiile, mușchii, tendoanele și ligamentele cauzate de accident, traumatism, leziuni sau afecțiuni cronice. Chirurgia ortopedică poate corecta și problemele sistemului nervos legate de coloana vertebrală, precum și defecte congenitale și probleme musculo-scheletice cauzate de îmbătrânire.